Nyt on opettajien ja vanhempien mitta tullut täyteen. Hallituksen politiikan on muututtava ja Ranska on taas nostettava koulutuksen kärkimaiden joukkoon nykyisestä alennustilastaan! Opettajan työlle on saatava sille kuuluva arvostus, joka näkyy myös palkkapussissa! Vaatimuksia satelee, kun opettajat, opiskelijat ja oppilaiden vanhemmat lähtivät osoittamaan mieltään kaduille tänään tiistaina.
Ensisijaisena huolena tuntuu olevan opettajan virkojen lakkauttaminen ja täyttämättä jättäminen. Tänä vuonna 16 500 ja ensi vuodeksi on kaavailtu 12 000 viran lakkauttamista. Seurauksena on luonnollisesti ryhmäkokojen kasvaminen ja nyt tunnutaan olevan kipurajoilla alakoulun luokkien keskikoon lähennellessä 30 oppilasta. Kyse on myös vaatimusten ja todellisuuden yhteensovittamattomuudesta. Opetusministeri vaatii opetuksen laatua, räätälöityä ja oppilaiden yksilölliset tarpeet huomioon ottavaa koulutusta. Opettajat kokevat, etteivät pysty täyttämään opetuksen laatuvaatimuksia jos työoloja jatkuvasti heikennetään ja ryhmäkokoja suurennetaan. Kuulostaa niin tutulta…
Ongelmana on myös pätevien opettajien puute. Opettajan ammatti ei ole Ranskassa lähestulkoonkaan niin arvostettu kuin esimerkiksi Suomessa, joten koulutukseen ei välttämättä hakeuduta samalla innolla.
Tilanteessa hiertää myös koulujen ja opetuksen eriarvoistuminen yksityiskoulujen lisääntymisen myötä. Nyt tosin mielenosoituksissa olivat myös yksityiskoulut, sillä samat leikkaukset kurjistavat myös niiden tilannetta.
Jotkut poliitikot ovat vaatineet koko koulutusjärjestelmän täysremonttia, sillä nykyiset Pisa-tulokset eivät imartele. Pitäisi lähteä liikkeelle opettajien täydennyskoulutuksesta ja hakea ideoita niiltä mailta, joissa koulutus tuottaa parempia tuloksia. Pitäisi huolehtia siitä, että kaikki oppivat tietyn perustason eikä pudokkaita olisi niin paljon. Näin siis poliitikot. Ja kuten eräskin ranskalaismies summasi syyn maanmiestensä huonoon kielitaitoon: ’Kielten opetuksessa on menty hakoteille. Opetus on aivan liian akateemista.’
Lakkoilulla ja mielenosoituksilla halutaan vaikuttaa suoraan ensi vuoden budjettipäätöksiin kun se vielä tässä vaiheessa on mahdollista. Samalla halutaan myös nostaa koulutuskysymykset laajempaan keskusteluun, sillä Ranskassa on keväällä edessä presidentinvaalit. Jo tällä hetkellä vasemmiston kuusi edustajaa kisaavat kiihkeästi paikasta oman puolueensa presidenttiehdokkaana ja kansa seuraa aktiivisesti käytävää keskustelua.
Toistaiseksi teemat ovat liikkuneet enemmänkin Euroopan velkakriisissä, mutta uskoisin koulutuskysymysten nousevan viimeistään siinä vaiheessa mukaan, kun eri puolueiden presidenttiehdokkaat ovat selvillä. Sarkozy joutunee koville, mikäli siis lähtee mukaan presidenttikisaan.
Tärkeän asian puolesta siis osoitettiin tänään mieltä ja opettaja kun olen, tietenkin marssin ranskalaisten kollegojeni mukana solidaarisuuden nimissä J.