Ei ole ollut ruuhkaa poluilla, vaikka paras aika vaeltaa Korsikalla on nimenomaan syyskuu. Ehkä juuri siksi, että tilaa on J. Ensimmäisten neljän päivän aikana poluilla tuli vastaan kolme ihmistä. Yksin ei toki silti tarvitse maastossa liikkua. Sikoja, lehmiä, hevosia, vuohia ja lampaita riittää seuraksi sekä poluilla että kylillä. Niitä liikkuu maastossa täysin vapaina ja niitä saattaa tupsahtaa eteen yllättävissäkin paikoissa. Autoilijat saavat olla tosi tarkkoina mutkaisilla ja kapeilla vuoristoteillä!
|
Bergerie à Sega |
Korsikalla on vuosisataiset perinteet viedä maatilan eläimet kesäkuukausiksi rannikolta viileämmille laidunmaille vuorille ja hakea ne sieltä takaisin rannikolle lokakuun loppupuolella. Näin tehdään vieläkin ja sieltä täältä rinteiltä löytyviä paimenten kivimajoja, bergeries, käytetään edelleen. Täällä syödään todella lähellä tuotettua luomuruokaa: se vuohi, jonka maidosta on tehty lautasellani olevan chèvre-salaatin juusto, saattaa laiduntaa tuossa muutaman sadan metrin päässä.
|
Onnelliset siat siestalla |
Juustot ja (onnellisten sikojen) lihatuotteet ovatkin tyypillisiä korsikalaisen maatalouden tuotteita. Maataloustukea saarelaisille tietenkin maksetaan, mutta olisipa mielenkiintoista tietää miten he laskevat kaikkien niiden metsissä ja vuorilla viilettävien eläinten pääluvun merkitäkseen ne hakemuslomakkeisiin J.
Kuudes päivä vietettiin Cortessa. Se on aika keskellä Korsikan saarta sijaitseva vanha hieno yliopistokaupunki. Tai kaupunki on oikeastaan aika mahtipontinen sana, sillä eihän se oikeastaan ole kuin suuri kylä. Aikoinaan se kuitenkin on ollut sisämaan merkittävin keskus, sillä jo 1400-luvulla kaupungin korkeimmalle kohdalle vuoren päälle on rakennettu saaren ainoa sisämaan puolustuslinnoitus, citadelle, jonka muurit ovat edelleen olemassa. Niiden suojiin on rakennettu Korsikan hienoin museo, joka valottaa saaren historiaa havainnollisesti ja mielenkiintoisesti.
|
Corte korkeuksissa |
Corte sijaitsee kolmen laakson (Tavignano, Restonica ja Orta) yhtymäkohdassa ja on ollut ennen muinoin ja nykyisinkin liikenteen solmukohta. Sen huomaa mm. Tavignanon laakson hyvin rakennetusta polusta, joka ennen on todennäköisesti toiminut aasipolkuna tavaroiden kuljetuksessa saaren länsiosiin ja nykyisin palvelee meitä vaeltajia. Saaren ainoa junalinja kulkee Corten kautta, samoin kuin saaren poikki kulkeva pohjois-eteläsuuntainen tie.
|
Tavignanon laaksossa |
Välipäivän ja jalkojen lepuuttelun jälkeen oli jälleen energiaa startata polulle. Suuntasimme Tavignanon laaksoon, josta oli matkaa 6 tuntia ja nousua noin 700 metriä määränpäähämme Refuge de la Segalle. Polku kulki laakson pohjalla virtaavaa jokea seuraillen ja nousi pikkuhiljaa mäntymetsiköiden kautta rinteille. Vuorilta virtaava vesi on vielä syyskuussakin virkistävän vilpoista, minkä totesimme pulikoidessamme siinä hellettä hillitäksemme. Kun matkamme itärannikolta Corteen kulki rinteillä vuoristokylien kautta, Cortesta eteenpäin kohden länsirannikkoa oli tiedossa patikkaa asumattomilla vuoristoseuduilla.
|
Refuge de la Sega |
Majoituimme siis refuge de la Segalle, joka on vaatimaton vuoristomaja ilman sähköä ja mukavuuksia. Suihku tosin on tarjolla, mutta kylmällä vedellä. Katolla olevat aurinkopaneelit onneksi antavat sen verran energiaa, että auringon laskiessa paikka ei pimene täysin. Otsalampuillemmekin on käyttöä, sillä yö vuoristossa tähtitaivaasta huolimatta on tosi pimeä. Ruokaa on saatavilla, joskin se on suhteellisen kallista kun kaikki majalla tarvittava pitää rahdata muuli- tai hevoskyydillä ylös vuoren rinnettä.
|
Ensin taustalla näkyvää rinnettä alas... |
Seuraava kahdeksas päiväkin meni korkeilla rinteillä, kohti edessä häämöttävää Monte Cintoa, joka on Korsikan korkein vuori (2706 m.) Mutta niin kuin edellisinäkin päivinä, matka seuraavalle vuorelle käy aina laakson kautta, joten suunta kääntyi iltapäivällä alaspäin kohti Calacucciaa ylitettyämme vuoren harjanteen n. 1600 metrin korkeudessa.
|
...ja seuraavana päivänä tuolta laaksosta taas ylös |
Seuraavana aamuna lähdimme taas kapuamaan, tällä kertaa reittimme rankimmalle osuudelle, johon kului yli kahdeksan tuntia. Poikkeuksellisesti polulla oli paljon väkeä, mikä selittynee sillä, että reitillä oli myös GR 20-polun kulkijoita (niitä ’tosimiehiä ja –naisia’) high tech-varusteissaan. Ehkä mekin vielä jonain päivänä uskaltaudumme kyseiselle reitille… Illaksi päädyimme paikalliseen laskettelukeskukseen (!) Col de Verghion rinteillä. Hieman vaikea näillä helteillä kuvitella tänne vilkasta talviurheilukeskusta, mutta varustevuokraamon monorivistöistä päätellen kävijöitä varmaan jonkin verran on. Ja kausihan on pitkä, kun vielä kesäkuussakin korkeimmilla rinteillä on lunta.
|
Evisa |
Viimeiselle eli kymmenennelle etapille kohti Evisan kylää lähdimme haikeissa tunnelmissa. Vielä päivä vuoristossa ja sitten olisimme reittimme määränpäässä länsirannikolla. Evisasta palasimme bussilla takaisin Corteen, josta jatkoimme junalla Bastiaan. Junarata Korsikan vuoriston halki Ajacciosta Bastiaan rakennettiin 1800-luvun lopussa ja se on aikoinaan ollut valtava ponnistus, koska rata kulkee lähes koko matkan vuorten rinteillä ja tunneleita on useita. Matka Ajacciosta Bastiaan kestää 3,5 tuntia on elämys, jota suosittelen kaikille Korsikalla vieraileville. Maisemat ovat huikeat.
|
Pikkujunalla kohti Bastiaa |
Suomalaisten on melko helppo ymmärtää korsikalaisten mentaliteettia. Tunnelma useissa majapaikoissa ja ravintoloissa matkan varrella on ollut lähestulkoon kaurismäkeläinen. Korsikalaiset lähestyvät ulkomaalaisia melko varautuneesti ja palvelevat vähäsanaisesti, niukkaeleisesti ja juronoloisesti. He eivät viljele kohteliaisuusfraaseja samassa määrin kuin manner-ranskalaiset. Kohtaamamme korsikalaiset ovat kuitenkin hyväntahtoista, huumorintajuista ja vieraanvaraista väkeä omalla rujolla tyylillään.
|
Kyllähän tämän voimalla jaksaa mitä vaan! |
Patikointi vuoristossa tarjoaa oikeastaan täydellisen flow-kokemuksen: se on sopivassa suhteessa haastavaa muttei ylivoimaista. Varsinkin vaikeassa maastossa joutuu turvallisuussyistä keskittymään 100% siihen, mitä on tekemässä eli silloin on täydellisesti läsnä hetkessä. Flow-määritelmän mukaan patikoinnissa pystyy myös hyödyntämään omaa osaamistaan, vaikkapa kokemusten myötä kehittyviä vaellustaitoja ja kohenevaa kuntoaan. Se myös suo mahdollisuuden nähdä tekemisensä tuloksen ja nauttia siitä: kyllähän se tuntuu hienolta kun on jaksanut kiivetä 2000 metrin korkeuteen ihailemaan alhaalla aukenevia maisemia! Ja silloin kun maasto on miellyttävän helppoa eikä vaadi niin tiukkaa keskittymistä, muuttuu flow meditatiiviseksi tajunnanvirraksi, joka vapauttaa pään turhasta painolastista J.