torstai 13. tammikuuta 2011

Rukatunturin lumoa

Jo 30-luvulla oli ajatus Rukan hyödyntämisestä talvimatkailussa herännyt, tosin silloin suunnitelmissa oli vain murtomaahiihtoreitti Sallatunturi-Ruka-Kuusamon kirkonkylä. Uusi muotiharrastus Kanadasta, ’mutkamäenlasku’, tuli Suomeen myös 30-luvulla. Silloin sitä tosin harrastettiin lähinnä Kauniaisissa, jossa järjestettiin 30-luvulla ensimmäiset mutkamäenlaskukilpailut.
 
Rukan historia laskettelurinteenä alkoi jo 50-luvulla. Tunturin juurelta noustiin tamppaamalla ylös ja lasketeltiin metsäisessä rinteessä aukkokohdista alas. Hiihtohisseistä vasta haaveiltiin tuossa vaiheessa. Unelmasta tuli totta, kun ensimmäinen hiihtohissi avattiin vuonna 1957. Ensimmäiset majoitustilat saatiin kun Imatran Voiman tarpeettomaksi jäänyt parakki siirrettiin Myllykoskelta Rukalle majoitustiloiksi. Näin syntyi Rukan ensimmäinen majoitusliike Kaltiomaja, jossa oli 28 vuodepaikkaa sekä ruokailu- ja oleskelutilat. Siitä tuli varsinainen turistipyydys ja ensimmäinen talvi 1958 oli hetkessä loppuunmyyty.
Paljon on meno noista päivistä muuttunut. Talkoohengessä alkanut työ on tuottanut hienot puitteet meille helppoon elämään tottuneille citylaskettelijoille.
Liikkuminen Kuusamon lumisessa luonnossa on meditatiivinen kokemus. Luomuladulla ei latukone ole ajanut ja jyrsinyt varvikkoa näkyville. Ympärillä on sakea hiljaisuus. Siinä on jotain pehmeää ja kuuloaistia herkistävää: eikö jostain sittenkin kuuluisi rasahdus tai moottorikelkan pärähdys. Ei kuulu. Pehmeyden vaikutelmaa täydentää paksulti lumikuorrutetut puut, jotka seisovat hievahtamatta painonsa alla.  Aurinko ei juuri taivaanrantaa ylemmäs nouse ja maiseman väritys on kuulakkaan sinertävä, mikä sekin on rauhoittavaa vastapainoa kaupungin räikeään neonvaloympäristöön tottuneelle.
Vuosselin reitti yhdistettynä Rukatunturin ympäri kiertävään reittiin antaa sopivasti vaihtelua laskettelun lomaan. Parinkymmenen kilometrin matkalle osuu sympaattisia eräkahviloita useampiakin. Niissä on hyvä lämmitellä takkatulen loimussa ja hörpätä kuppi kuumaa mehua.